joi, 21 iunie 2012

Rochii : Te imbraci pentru barbati sau pentru celelalte femei?

  
categories: 
               Acum ceva vreme, cautand pe net informatii despre stilul Christinei Hendrick (MadWoman si noua inspiratie a Hollywoodului) am gasit un articol  in Daily Mail despre premiera filmului I Don't Know How She Does It, in care Christina joaca alaturi de fashionista SJ Parker. Cele doua actrite pozeaza impreuna, insa doar una straluceste.




Amanda Platell explica aceasta diferenta prin faptul ca cele doua femei se imbraca pentru audiente diferite.  SJP poarta o rochie must-have de Antonio Berardi, eleganta, stilata, destinata sa atraga invidia femeilor. Silueta perfecta, stomac plat, parul coafat cu bucle lejere, intr-un cuvant ultimele trenduri in fashion.
Christina Hendricks, desi poarta creatia unui alt designer cunoscut, Vivienne Westwood (una dintre preferatele lui SJP), a ales o rochie care ii pune in valoare silueta imperfecta insa voluptoasa. Ea nu urmareste un trend ci o creatie care sa i se potriveasca perfect. De altfel, Christina declara intr-un interviu ca motivul pentru care toate hainele pe care le poarta ii vin ca turnate este ca pe toate le modifica, astfel incat sa ii puna in valoare formele. Imi vine in minte o replica din filmul BrideWars , in care stilista ii spune viitoarei mirese Kate Hudson ca rochiile Vera Wang nu se modifica in functie de corpul tau ci tu iti modifici trupul pentru a incapea in rochie...

In istoria Hollywoodului mai avem astfel de exemple de stil: Marilyn Monroe si rochiile cusute pe ea in contrast cu Katharine Hepburn care purta costume barbatesti si balerini.

In timp ce designerii sunt in continuare obsedati si inspirati de muze androgine pe care le imbraca in haine largi si trendy, actrite ca Scarlett Johansson, Kate Winslet si Christina Hendricks cuceresc inimile barbatilor cu tinute care le pun in valoare feminitatea, desi uneori sunt criticate de arbitri modei.

In lumea fashionistelor si divelor de carton gasim exemple similare: Kim Kardashian cu tinutele ei cu accent pe posteriorul generos versus mult aclamatele pentru stilul lor Alexa Chung, Olivia Palermo si Lauren Conrad. In pozele de mai jos Kim si Olivia poarta aceeasi rochie de la Preen. Diferenta este vizibila.
In timp ce Kim face orice barbat  sa se intoarca dupa ea, Olivia are acelasi efect asupra femeilor.

Intrebarea care se pune in final este : Care este audienta ta tinta? Vrei sa impresionezi femeile prin stilul tau sau vrei sa atragi atentia barbatilor? A nu se intelege ca a te imbraca pentru publicul masculin inseamna ca trebuie sa treci in vulgaritate. este vorba doar de a te imbraca precum o femeie, punandu-ti in valoare atributele. Un exemplu sunt anii 50 in care femeile se imbracau punandu-si atuurile in evidenta (sa ne amintim ca la acel moment erau la moda o forma de corsete iar shapewear-ul era rege) insa fara urma de vulgaritate. Femeile cu forme le puneau in valoare iar cele cu un trup androgin le creau prin fuste cu volum si stranse pe talie.





 Se poate urmari si o evolutie in stilul femeilor: Victoria Beckham nu a fost totdeauna designerul emaciat. Pe vremea cand era Victoria Addams si cativa ani dupa casatorie se imbraca feminin (uneori frizand vulgaritatea, dar asta este alta poveste). in Sex and The City, Carrie se imbraca pentru barbati pe vremea cand era obsedata de Mr Big (va amintiti de rochia de culoarea pielii pe care a purtat-o la prima intalnire?) pentru ca spre sfarsitul serialului sa se imbrace exclusiv pentru femei.

Ca un fun-fact de incheiere : Coco Chanel spunea ca valul modei androgine a fost generat de designerii gay care doreau sa imbrace femeile ca pe niste baietei....