sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Stilul Pin-up

Acum vreo luna am gasit la Sala Dalles un album de arta Pin-Up din anii 20-70.
Totusi ce este Pin-Up? Este asociat pin-upul cu stilul burlesque? Erau modelele pin-up predecesoarele modelelor din revistele pentru barbati?

Termenul a aparut prima data in 1941, insa fotografiile si desenele in stil pin-up dateaza inca din 1891. Unul dintre primele modele pin-up a fost Betty Grable. Posterele ei erau prezente in dulapurile marinarilor sau soldatilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Desenele pin-up prezentau modele idealizate ale frumusetii feminine a acelor vremuri (oarecum similar cu fotografiile photoshopate din revistele zilelor noastre). O serie de artisti , cum ar fi Charles Dana Gibson, Alberto Vargas si George Petty s-au dedicat acestui tip de arta (sursa Wikipedia).

In New York exista o galerie dedicata acestei arte The great American Pin-up Gallery.
Alberto Vargas
Art Frahm
Al Buell
Rolf Armstrong

In prezent multe dintre vedetele si starletele americane se declara fane pin-up si se inghesuie sa participe la sedinte foto in acest stil. Cateva insa, se remarca prin adoptarea acestui stil si in afara sedintelor foto, fie temporar (Christina Aguilera in perioada albumului Back to Basics) sau permanent (Katty Perry, Dita von Teese).

Dita a lansat si o linie de lenjerie Pin-up
Fosta doamna Marylin Manson este dansatoare burlesca


Pin-up nu inseamna numai lenjerie la vedere ci, mai ales, atitudine.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu